Makroskładniki to podstawowe składniki odżywcze, bez których nasze ciało nie mogłoby prawidłowo funkcjonować. Dzielą się na trzy główne grupy: białka, tłuszcze i węglowodany. Każdy z tych makroskładników pełni określone funkcje i jest niezbędny do zachowania zdrowia. Jednak czy wiesz, w jakich proporcjach powinny występować w codziennej diecie? Co zrobić, gdy chcesz schudnąć lub zbudować masę mięśniową? Tutaj otrzymasz od nas garść praktycznych informacji!
Czym są makroskładniki i jakie pełnią funkcje w organizmie?
Makroskładniki to podstawowe składniki odżywcze – białka, tłuszcze i węglowodany, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią fundamentalne elementy naszej diety, bo dostarczają energię i pełnią funkcje metaboliczne.
Definicja makroskładników wskazuje, że to związki chemiczne zbudowane głównie z wodoru, węgla, tlenu i azotu. W przeciwieństwie do mikroskładników (witamin i minerałów) organizm potrzebuje ich w znacznie większych ilościach – nawet do kilkuset gramów dziennie. Za co odpowiadają makroskładniki? Szczególną rolę odgrywają jako podstawowe źródło energii, gdyż każdy z makroskładników dostarcza określoną ilość kalorii. Konkretnie białka i węglowodany dostarczają około 4 kcal/g, natomiast tłuszcze aż 9 kcal/g.
Zatem makroskładniki to fundament zdrowego odżywiania. Więcej na temat prawidłowego żywienia i tego, jak działają makroskładniki, dowiesz się z naszego artykułu o zdrowym odżywianiu na naszym blogu dietetycznym.
Jakie mamy makroskładniki? Jakie są najważniejsze makroskładniki w diecie?
Co zaliczamy do makroskładników? Wyróżniamy trzy bazowe makroskładniki – białka, węglowodany oraz tłuszcze. Za co odpowiadają te makroskładniki? Każdy z nich ma własne zadanie, bo:
- białka odpowiadają za budowę i regenerację tkanek,
- węglowodany stanowią szybko dostępne paliwo dla mózgu i mięśni,
- tłuszcze magazynują energię i chronią narządy wewnętrzne.
A jaki jest najważniejszy makroskładnik? Odpowiedź brzmi: nie ma jednego najważniejszego makroskładnika w diecie, ponieważ wszystkie podstawowe makroskładniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.
Czym różnią się makroskładniki od mikroskładników?
Makroskładniki a mikroskładniki to dwie fundamentalnie, ale różne grupy składników odżywczych. Makroskładniki mierzymy w gramach, natomiast mikroskładniki (czyli witaminy i składniki mineralne) są potrzebne w ilościach miligramowych lub nawet mikrogramowych.
Jak działają makroskładniki i mikroskładniki? Za podstawowe różnice uznaje się fakty, że:
- makroskładniki stanowią główne źródło energii, a mikroskładniki pełnią funkcje regulacyjne,
- makroskładniki budują tkanki, a mikroskładniki wspierają procesy metaboliczne,
- zapotrzebowanie organizmu na makroskładniki liczmy w dziesiątkach i setkach gramów dziennie, a więc w wielokrotnie większych liczbach niż w przypadku mikroskładników.
Co musisz wiedzieć o białku i jego funkcjach makroskładnikowych?
Białko to składnik budulcowy organizmu, który odpowiada za wzrost i regenerację tkanek oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Białka, tłuszcze i węglowodany to trzy najważniejsze składniki pokarmowe, ale to właśnie białko jest zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Wśród tych aminokwasów wyróżniamy aminokwasy egzogenne (organizm nie potrafi ich sam wytworzyć) oraz aminokwasy endogenne (syntezowane przez organizm).
Jakie funkcje makroskładnikowe pełni białko w organizmie?
Białko pełni funkcje budulcowe, wspiera masę mięśniową, odpowiada za tworzenie hormonów i enzymów oraz wspiera układ odpornościowy. Pełni szereg istotnych funkcji makroskładnikowych, bo:
- buduje i regeneruje tkanki (np. kolagen w tkankach),
- uczestniczy w produkcji hormonów i enzymów,
- bierze udział w transporcie składników odżywczych,
- wspomaga odpowiedź immunologiczną organizmu,
- reguluje procesy metaboliczne.
Jakie są źródła białka roślinnego?
Główne źródła białka roślinnego to rośliny strączkowe, orzechy, nasiona oraz produkty sojowe. Białko roślinne jest za białko niepełnowartościowe z uwagi na mniejszą zawartość aminokwasów.
Gdzie znajdziemy białko zwierzęce?
Białko zwierzęce występuje głównie w mięsie, rybach, jajach oraz produktach mlecznych.
W jaki sposób węglowodany wpływają na organizm jako makroskładniki?
Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu, wpływają na pracę mózgu i regulują poziom glukozy we krwi. Węglowodany rozkładają się w organizmie do cząsteczek glukozy, dlatego stanowią główne źródło energii. Mają znaczenie zwłaszcza dla prawidłowej pracy mózgu i komórek mięśniowych, gdzie występują w postaci glikogenu.
Dlaczego węglowodany są głównym źródłem energii?
Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu, ponieważ najszybciej przekształcają się w glukozę, czyli źródło energii preferowane przez mózg i mięśnie. W skrócie – produkty węglowodanowe dostarczają energii szybciej niż inne makroskładniki. Ma to związek z tym, że:
- łatwo przekształcają się w glukozę,
- są dobrym źródłem energii dla intensywnego wysiłku,
- zapewniają stały poziom cukru we krwi.
Jakie produkty zawierają węglowodany proste?
Węglowodany proste znajdują się głównie w owocach, miodzie, słodyczach oraz produktach wysoko przetworzonych.
Gdzie znajdują się węglowodany złożone?
Węglowodany złożone występują w produktach pełnoziarnistych, kaszach, brązowym ryżu i warzywach. Rozpoznajemy je po tym, że dostarczają energię stopniowo, wolniej od węglowodanów prostych.
Dlaczego tłuszcze są makroskładnikami niezbędnymi w diecie?
Tłuszcze to makroskładniki, bo są konieczne do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ochrony narządów i prawidłowej pracy mózgu. Zgromadzone w organizmie tłuszcze stanowią skondensowany materiał energetyczny i bezwzględnie musisz uwzględniać je w zbilansowanej diecie, gdyż kwasy tłuszczowe pełnią wiele funkcji fizjologicznych i działają jako nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Jakie funkcje pełnią tłuszcze w organizmie?
Tłuszcze stanowią zapas energii, chronią narządy wewnętrzne oraz uczestniczą w produkcji hormonów. W ramach funkcji energetycznej tłuszcze to najsilniej skoncentrowane źródło energii – 1 gram tłuszczu dostarcza nawet 9 kcal, czyli ponad 2 razy więcej niż 1 gram białka lub węglowodanów dostarcza. To nie wszystko, bo organizm magazynuje je w tkance tłuszczowej jako długoterminowy zapas energii, żeby w przypadku niedoboru kalorii wykorzystać te zapasy do produkcji energii w procesie lipolizy.
Z obrębie funkcji ochronnych i strukturalnych tłuszcze tworzą warstwę izolacyjną dla ochrony przed utratą ciepła oraz stanowią mechaniczną ochronę narządów wewnętrznych przed urazami. Oprócz tego znajdują się w błonach komórkowych w postaci fosfolipidów, chronią zakończenia nerwowe oraz naturalnie amortyzują stopy i dłonie. Natomiast w zakresie funkcji hormonalnej i regulacyjnej, tłuszcze wspierają produkcję hormonów steroidowych – testosteronu, estrogenów czy kortyzolu. Jednocześnie uczestniczą w syntezie prostaglandyn regulujących procesy zapalne, biorą udział w regulacji metabolizmu oraz wpływają na ekspresję genów.
Które tłuszcze są najzdrowsze?
Najzdrowsze są tłuszcze nienasycone w olejach roślinnych, rybach, awokado i orzechach.. Dzielą się na:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – występujące głównie w rybach i olejach roślinnych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – znajdujące się w oliwie z oliwek i awokado.
Których tłuszczów należy unikać?
Powinieneś ograniczać spożycie tłuszczów trans i nasyconych w produktach wysokoprzetworzonych i tłustych mięsach. Chodzi przede wszystkim o:
- tłuszcze trans z żywności typu fast-food,
- nadmiar tłuszczów nasyconych z produktów pochodzenia zwierzęcego,
- tłuszcze utwardzone w margarynach.
Który makroskładnik jest najłatwiejszy do strawienia dla organizmu?
Spośród trzech głównych makroskładników węglowodany są najłatwiejsze do strawienia przez organizm człowieka. Proces trawienia węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej dzięki amylazie ślinowej, a następnie jest kontynuowany w jelicie cienkim. Organizm przekształca proste węglowodany w glukozę w ciągu zaledwie 15-30 minut od spożycia. Dla porównania trawienie białek trwa około 3-6 godzin, a trawienie tłuszczów zajmuje nawet 6-8 godzin
Nie zapominaj jednak, że nie wszystkie węglowodany organizm trawi z taką samą łatwością. Węglowodany proste (np. glukoza czy fruktoza) przyswoisz szybciej, a węglowodany złożone (np. skrobia) wymagają więcej czasu na strawienie.
Jak prawidłowo obliczyć makroskładniki w diecie?
Ile makroskładników dziennie spożywać? Trzeba to obliczyć! A żeby obliczyć makroskładniki, należy najpierw określić dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie podzielić je według proporcji: 45-65% węglowodany, 20-35% tłuszcze i 10-35% białka.
W jaki sposób określić dzienne zapotrzebowanie energetyczne?
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne oblicza się na podstawie wieku, płci, masy ciała, wzrostu i poziomu aktywności fizycznej. Przykładowe obliczenia makroskładników dla osoby ważącej 70 kg przy zapotrzebowaniu 2000 kcal to:
- białko: 140g (28% kalorii),
- tłuszcze: 67g (30% kalorii),
- węglowodany: 210g (42% kalorii).
Jakie są optymalne proporcje makroskładników?
Jak podzielić makroskładniki? Ogółem optymalne proporcje makroskładników w diecie to 45-65% energii z węglowodanów, 20-35% z tłuszczów i 10-35% z białka. Podział makroskładników w codziennym jadłospisie zdrowego człowieka powinny wyglądać następująco:
- 1,5-2 g białka na kilogram masy ciała,
- 25-35% energii z tłuszczów,
- reszta zapotrzebowania z węglowodanów.
Jak dostosować makroskładniki do celów dietetycznych?
Proporcje makroskładników musisz dostosować do celu – więcej białka przy budowie masy mięśniowej, mniej węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej. Zatem podczas redukcji masy ciała:
- zwiększamy podaż białka,
- wprowadzamy deficyt kaloryczny,
- ograniczamy węglowodany proste.
Natomiast przy budowie masy:
- zapewniamy zwiększone zapotrzebowanie na białko,
- podnosimy ilość węglowodanów dla uzupełnienia niedoborów glikogenu,
- utrzymujemy odpowiednią podaż tłuszczów.
Pamiętaj! Proporcje makroskładników trzeba zawsze dostosować do indywidualnych potrzeb i celów. W przypadku wątpliwości najlepiej skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże optymalnie rozplanować dietę. W zakresie tego zagadnienia koniecznie sprawdź też nasz artykuł o tym, jak zdrowo zacząć dietę oraz tekst o tym, jakie korzyści daje dieta pudełkowa ułożona przez specjalistów.
Kiedy należy zwiększyć spożycie poszczególnych makroskładników?
Zwiększ spożycie makroskładników podczas intensywnego wysiłku fizycznego, w okresie wzrostu, ciąży oraz przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu.
W jakich sytuacjach potrzebujemy więcej białka?
Większe zapotrzebowanie na białko występuje podczas treningu siłowego, w okresie wzrostu, ciąży oraz podczas rekonwalescencji.
- Podczas treningu siłowego dochodzi do mikrouszkodzeń włókien mięśniowych, a białko jest niezbędne do regeneracji i odbudowy tkanki mięśniowej. Sportowcy siłowi potrzebują nawet 1.6-2.2g białka na kg masy ciała dziennie, ale zwiększone zapotrzebowanie dotyczy również sportowców wytrzymałościowych
- Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania potrzebują więcej białka do budowy nowych tkanek, ponieważ intensywny wzrost wymaga dodatkowego białka do tworzenia kości, mięśni i innych struktur. W tym okresie zaleca się spożycie około 1-1.5g białka na kg masy ciała.
- Podczas ciąży i karmienia piersią zwiększone zapotrzebowanie na białko wiąże się z rozwojem płodu. Białko jest wtedy potrzebne do tworzenia łożyska i tkanek macicy. Potem w czasie laktacji produkcja mleka wymaga dodatkowej podaży białka. Ogółem zalecane spożycie wzrasta o około 25 g dziennie w czasie ciąży.
- W trakcie rekonwalescencji i gojenia ran po operacjach i urazach białko wspomaga odbudowę uszkodzonych tkanek. W czasie chorób zapewnia wzmocnienie układu odpornościowego, przy oparzeniach wspomaga regenerację skóry, a podczas rehabilitacji odbudowuje masę mięśniową.
- Zwiększona podaż białka to konieczność także w diecie redukcyjnej w celu ochrony tkanki mięśniowej przed katabolizmem, w podeszłym wieku dla przeciwdziałania utracie masy mięśniowe, w stresie i intensywnej pracy umysłowej oraz w weganizmie i wegetarianizmie ze względu na wymóg zbilansowania diety.
Kiedy zwiększyć ilość węglowodanów?
Ilość węglowodanów należy zwiększyć przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza w sportach wytrzymałościowych oraz podczas budowania masy mięśniowej. Spożywanie mniejszej ilości kalorii z węglowodanów to nie zawsze dobry pomysł. Węglowodany należy spożywać:
- przed i po intensywnym wysiłku fizycznym,
- w sportach wytrzymałościowych,
- przy dużym stresie psychicznym i fizycznym,
- podczas zwiększonego wysiłku umysłowego.
Jak dopasować ilość tłuszczów do swojej diety?
Ilość tłuszczów powinieneś dopasować do całkowitej kaloryczności diety, uwzględniając minimum 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ilość tłuszczów zwiększ:
- przy bardzo niskiej temperaturze otoczenia,
- w diecie niskowęglowodanowej,
- przy problemach z wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- w okresie rekonwalescencji po chorobach.
Jak obliczyć makroskładniki na redukcji i masie?
Na redukcji trzeba zmniejszyć ilość węglowodanów i tłuszczów przy zachowaniu wysokiego spożycia białka, natomiast na masie zwiększa się wszystkie makroskładniki, szczególnie węglowodany i białko. Dalej pokrótce objaśniamy, jak stworzyć plan diety makro.
Jak zaplanować makroskładniki na masie?
Na masie zwiększy spożycie węglowodanów (5-8g/kg), zachowaj wysokie spożycie białka (2-2,5g/kg) i umiarkowane spożycie tłuszczów (1-1,5g/kg). Przy budowaniu masy mięśniowej znaczenie ma przede wszystkim:
- zwiększenie źródła energii z węglowodanów złożonych,
- zapewnienie odpowiedniej ilości białka dla wsparcia zapotrzebowania organizmu,
- utrzymanie zdrowych tłuszczów na poziomie 25-30% dziennego zapotrzebowania.
Niezależnie od obranego celu zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie makroskładniki w odpowiednich proporcjach. Tak osiągniesz zamierzone efektu bez utraty zdrowia. Przykładowe obliczenia makroskładników dla osoby ważącej 75 kg na redukcji (1800 kcal) wynosi:
- białko: 150g (33% kalorii),
- tłuszcze: 60g (30% kalorii),
- węglowodany: 165g (37% kalorii).
W jaki sposób rozłożyć makroskładniki podczas redukcji?
Podczas redukcji zachowaj wysokie spożycie białka (2g/kg masy ciała), umiarkowane spożycie tłuszczów (0,8g/kg) i obniż węglowodany. Zatem jakie makro, żeby schudnąć? Aby skutecznie schudnąć, skup się na zbilansowanym makroskładzie dostosowanym do deficytu kalorycznego.
- Białko: 1.8-2.2g na kg masy ciała – to podstawowy makroskładnik przy redukcji, który pomaga zachować masę mięśniową i daje uczucie sytości.
- Tłuszcze: około 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania hormonów przy redukcji masy ciała.
- Węglowodany: pozostała część kalorii – zazwyczaj 40-50% dziennego zapotrzebowania i najlepiej skupić się na węglowodanach złożonych.
W kontekście redukcji masy ciała polecamy Ci inne nasze artykuły, jeżeli chcesz zdrowo i bezpiecznie schudnąć oraz dowiedzieć się, ile makroskładników powinieneś jeść, żeby schudnąć. W tych artykułach tłumaczymy:
- jak szybko zrzucić 2 kg,
- jak szybko zrzucić 3 kg,
- jak szybko schudnąć 4 kg,
- jak szybko schudnąć 5 kg,
- jak szybko schudnąć 6 kg,
i przekazujemy więcej praktycznych informacji.
Uwaga! Wszelkie informacje zawarte w tym artykule o makroskładnikach w diecie należy skonsultować bezpośrednio ze swoim dietetykiem. Specjalista doradzi, jak ułożyć plan posiłków makro.
Nie wiesz, jak ułożyć makroskładniki w diecie? Sprawdź menu naszego cateringu dietetycznego, a potem wykup jedną z dostępnych diet, w której obliczymy mikroskładniki za Ciebie. Do wyboru masz:
- standardową dietę pudełkową,
- dietę pudełkową dla sportowców,
- pudełkową dietę ketogeniczną,
- biurową dietę pudełkową dla zapracowanych,
- dietę pudełkową bez glutenu i laktozy,
oraz wiele, wiele więcej. Sprawdź szczegóły i koniecznie śledź nasz catering dietetyczny na Facebooku i obserwuj nasz profil cateringu dietetycznego na Instagramie. Napisz do nas lub zadzwoń, jeśli masz jakiekolwiek pytania.